Psiho-drama este caracterizata de utilizarea in mod terapeutic a unor procese specifice dramaturgiei(teatrului), printre care se numara jocul de rol, naratia si improvizatia, pentru a imbunatati stima de sine, pentru insusirea unor comportamente pozitive, pentru a facilita dezvoltarea personala, pentru a imbunatati stima de sine, si pentru a consolida un sistem decizional pro-activ necesar in procesul de recuperare.
Psiho-drama este reprezentata printr-o abordare experentiala, activa prin care terapeutul ghideaza clientul spre a depasi blocaje emotionale, probleme psihice, traume, probleme familiale, sociale, educationale si chiar vocationale. Procesul psiho-dramatic conduce clientii catre setarea unor obiective si catre atingerea acestora, prin insusirea de noi abilitati pentru exprimarea emotiilor, pentru imbunatatirea relationarilor interpersonale si prin explorarea diferitelor roluri pe care clientul si le insuseste in viata personala.
Cum functioneaza psiho-drama pentru persoanele cu adictii?
Psiho-drama promoveaza medii in care persoanele dependente pot sa isi exprime in mod deschis emotiile, sa dezvolte abilitati de comunicare, sa realizeze conexiuni interioare. Este deosebit de eficienta in terapia dependentelor, intrucat ofera clientilor oportunitatea de a se pozitiona in diferite situatii in care sa poata exersa noile comportamente necesare pentru mentinerea abstinentei.
Prin exercitii de joc de rol si de improvizatie, clientii sunt ajutati sa depaseasca stadiul de negare si de falsa justificare a consumului, prin confruntarea directa a efectelor negative ale consumului, expunandu-se in situatii similare celor din viata reala. Totodata, clientii sunt expusi, in cadru controlat, in situatii in care obisnuiau sa consume, fiind astfel ajutati sa isi construiasca strategii eficiente de mentinere a abstinentei,prin exersarea noilor tipare comportamentale.
Psiho-drama are urmatoarele beneficii:
imbunatatirea stimei de sine si auto-disciplina. Persoanele cu adictii se comporta deseori in raport cu “etichetele” pe care le primesc din partea societatii, familiei, colegilor si chiar pe care si le atribuie singuri. Prin interpretare de rol, clientii isi redescopera potentialul, umanitatea, punctele forte si valorile.
Imbunatatirea abilitatilor sociale de comunicare. Clientii au oportunitatea de a crea noi relatii sociale, incepand cu membrii grupului de terapie, in pregatirea pentru reabilitarea relatiilor distruse in trecut si de stabilirea unor noi relatii pozitive.
Insusirea unui nou stil de viata. Prin exersarea comportamentelor constructive, clientii isi insusesc abilitatile necesare pentru obtinerea si mentinerea unui loc de munca, pentru mentinerea abstinentei sau pentru a contribui productiv in comunitate.
Imbunatatirea constientizarii efectelor negative ale adictiei asupra organismului, mintii, familiei si comunitatii.