Blog

DEPENDENŢA ŞI MODUL ÎN CARE CREIERUL OBŢINE PLĂCEREA. DINCOLO DE VOINŢA UMANĂ


Creierul uman este extraordinar de complex şi legăturile sale se realizează prin milioane de neuroni, ce sunt originea gândurilor noastre, percepţiilor si deciziilor. De multe ori, alegerea de a consuma un drog pentru prima oară e facută pentru a simţi plăcere sau pentru a scăpa de depresie ori stres.

Folosirea repetată a drogului perturbă bine echilibratul sistem al creierului uman în feluri ce persistă, eventual înlocuind nevoile şi dorinţele unei persoane normale cu una singură, aceea de a găsi şi consuma drogul. În acest punct, dorinţele normale vor avea un puternic competitor cu dorinţa de a procura drogul.

Marijuana-Addiction-800x565

Cum devine creierul dependent:

  • O persoană consumă droguri, cum ar fi marijuana, cocaină sau chiar alcool, activând aceleaşi circuite ale creierului ca cele folosite în comportamentele necesare supravieţuirii, cum ar fi mâncatul, bautul, sexul. Drogul cauzează o creştere bruscă în creier a nivelului substanţei numită dopamină, ceea ce îi dă consumatorului o senzaţie intensă de plăcere. Creierul va reţine acea senzaţie de plăcere şi va dori ca aceasta să se repete.
  • Exact cum hrana e necesară supravieţuirii, aşa drogul va deveni cel mai semnificativ în viaţa unui dependent. Nevoia de a obţine şi de a consuma droguri va deveni mai importantă decât orice altă nevoie, chiar decât cele necesare supravieţuirii. Dependentul nu va mai căuta drogul pentru a obţine plăcerea, ci pentru a se elibera de suferinţă.
  • În unele cazuri, căutarea şi folosirea drogului va fi tot ce contează, în ciuda consecinţelor devastatoare.
  • În final, controlul, alegerile şi tot ce avea valoare în viaţa unei persoane, cum ar fi familia, locul de muncă si relaţiile, sunt pierdute în faţa dependenţei.

Ce schimbări ale creierului sunt responsabile pentru o atât de dramatică modificare:

  • Diminuarea acţiunii dopaminei

Oamenii depind de capacitatea creierului de a elibera dopamina pentru a experimenta plăcerea şi pentru a le motiva răspunsurile la recompensele naturale ale vieţii de zi cu zi, cum ar fi o privelişte sau mirosul unui fel de mâncare. Drogul produce creşteri mari şi foarte bruşte a nivelului dopaminei, iar răspunsul creierului va fi reducerea acţiunii dopaminei normale. În unele cazuri, perturbarea mecanismului dopaminei îl aduce pe dependent în starea de a nu mai simţi nici un fel de plăcere, nici chiar de la drogurile pe care le caută pentru a-şi hrăni dependenţa.

  • Afectarea regiunilor creierului care controlează luarea deciziilor şi judecata.

Consumul de droguri afectează regiunile creierului care ne ajută pe noi să ne controlăm dorinţele şi emoţiile. Rezultatul acestei lipse de control conduce persoanele dependente la căutarea compulsivă a drogului, chiar şi când drogul îşi pierde puterea de a-i recompensa.

Dependenţa poate apărea neţinând seama de tăria de caracter a cuiva. Dependenţa de drog este insidioasă deoarece ea afectează zonele creierului de care oamenii au nevoie pentru a gândi raţional, a aplica judecăţi corecte şi a lua decizii bune pentru vieţile lor.

Dependenţe simultane

Nu este neobişnuit ca o persoană să fie dependentă de alcool, nicotină şi droguri în acelaşi timp. Dependenţa de multiple substanţe creşte nivelul suferinţei individuale şi amplifică costurile asociate societăţii. Nu contează care este substanţa care dă dependenţă, ele toate au în comun un singur lucru, acela că perturbă mecanismele creierului de obţinere a plăcerii.

Care este cea mai bună cale de a trata o persoană care este dependentă de mai mult de o singură substanţă?

  • Terapia comportamentală sau alte psihoterapii

Acestea pot fi folosite în tratamentul multiplelor dependenţe, nu se adresează doar unui drog anume.

  • Terapia medicamentoasă combinată cu terapia comportamentală

Cercetările arată că atunci când această combinaţie este posibilă, funcţionează bine.

  • O abordare multilaterală

Tratamentul pentru multiplele dependente trebuie să încerce să le abordeze pe toate odată. Acest lucru trebuie urmărit deoarece întotdeauna există factori declanşatori, cum ar fi trauma, depresia sau expunerea la un drog sau altul, care îl pot pune pe dependent să recadă în starea anterioară. Adiţional, tratamentul trebuie să considere toate aspectele unei persoane, cum ar fi vârsta, sexul, experienţele de viaţă avute, pentru a putea trata dependenţa sa de drog. Cu toate că tipul tratamentului poate diferi, ar trebui să se facă tot posibilul să se adreseze persoanei printr-o abordare multilaterală ce atacă toate problemele odată.

Sigla site 3

 

 

Share :
Related Posts

Pin It on Pinterest

Share This

CURS ONLINE

„CUM SA VORBESTI CU COPILUL TAU DESPRE DROGURI”