De multe ori, ajutorul oferit de membrii familiei are impact negativ asupra persoanei dependente. Cu cat “ajutam mai mult”, luam responsabilitatile persoanei in cauza, il/o justificam, ajungem sa cream situatii favorabile intaririi adictiei. Este necesar sa gasim o solutie prin care persoana care a dobandit acest comportament adictiv sa constientizeze efectele nocive pe care le produce propriei persoane si persoanelor din jur, pentru a putea relua o relatie functionala.
Codependentul are nevoie ca persoana dependenta sa fie “asa cum a fost candva”. Este important sa intelegem ca dependentul nu va fi niciodata la fel, dar poate fi mai bun, mai atent, mai integru, mai aproape de ceilalti. Totul tine de cum influentam comportamentul pozitiv sau negativ asupra persoanei in cauza.
Persoanele care sufera de codependenta dezvolta simptome fizice, psihologice si sociale ca rezultat al incercarilor de a se adapta si de a compensa efectele debilitante ale convietuirii cu o persoana dependenta.
Pe masura ce coadictia progreseaza, simptomele se agraveaza si se intaresc, de cele mai multe ori, separat de cauza care o determinat-o (comportamentul adictiv al persoanei apropiate/iubite).
Astfel, comportamentul codependent se mentine chiar daca persoana dependenta devine abstinenta si uneori chiar daca relatia cu persoana dependenta este intrerupta.
Cum se manifesta codependenta:
Realitatea este ca membrii familiei fac, de multe ori, eforturi sincere, imense in incercarea de a ajuta persoana direct afectata, care neaducand rezultate conduc catre o stare de haos si disperare.
Codependenta se manifesta prin urmatoarele comportamente:
Recuperarea codependentilor inseamna invatarea de a accepta problema si de a se detasa de simptomele adictiei, de a se focusa pe propriile nevoi si pe propria dezvoltare personala. Inseamna invatarea unor comportamente potrivite, care sa aduca un ajutor real persoanei dependente. Inseamna a invata sa detii controlul propriei vieti.