Codependenta

De multe ori, ajutorul oferit de membrii familiei are impact negativ asupra persoanei dependente. Cu cat “ajutam mai mult”, luam responsabilitatile persoanei in cauza, il/o justificam, ajungem sa cream situatii favorabile intaririi adictiei. Este necesar sa gasim o solutie prin care persoana care a dobandit acest comportament adictiv sa constientizeze efectele nocive pe care le produce propriei persoane si persoanelor din jur, pentru a putea relua o relatie functionala.

Codependentul are nevoie ca persoana dependenta sa fie “asa cum a fost candva”. Este important sa intelegem ca dependentul nu va fi niciodata la fel, dar poate fi mai bun, mai atent, mai integru, mai aproape de ceilalti. Totul tine de cum influentam comportamentul pozitiv sau negativ asupra persoanei in cauza. 

Persoanele care sufera de codependenta dezvolta simptome fizice, psihologice si sociale ca rezultat al incercarilor de a se adapta si de a compensa efectele debilitante ale convietuirii cu o persoana dependenta. 

Pe masura ce coadictia progreseaza, simptomele se agraveaza si se intaresc, de cele mai multe ori, separat de cauza care o determinat-o  (comportamentul adictiv al persoanei apropiate/iubite). 

Astfel, comportamentul codependent se mentine chiar daca persoana dependenta devine abstinenta si uneori chiar daca relatia cu persoana dependenta este intrerupta.

Cum se manifesta codependenta:

  • Incercarea de a rezolva problema dependentei pe cont propriu(de exemplu: achitarea datoriilor acumulate de persoana dependenta, motivarea absentei de la scoala sau de la locul de munca, incercarea de a convinge persoana dependenta sa renunte la consum). Aceasta atitudine aduce cu sine efecte negative asupra dependentului, intrucat il impiedica sa constientizeze efectele negative ale comportamentului adictiv.
  • Preluarea responsabilitatilor persoanei dependente(de ex.: plata utilitatilor, responsabilitati casnice, realizarea de proiecte in locul persoanei in cauza, etc).
  • Sentimente de frustrare, auto-invinovatire, anxietate cauzate de eforturile mari pe care membrii familiei le realizeaza pentru rezolvarea problemei, fara a gasi o solutie eficienta.
  • Izolarea familiei. Intregul nucleu al familiei se concentreaza pe problema adictiei si incercarii de a o controla, dinamica familiei se modifica, iar membrii acesteia pot deveni izolati de mediul social.

Realitatea este ca membrii familiei fac, de multe ori, eforturi sincere, imense in incercarea de a ajuta persoana direct afectata, care neaducand rezultate conduc catre o stare de haos si disperare. 

Codependenta se manifesta prin urmatoarele comportamente: 

  1. Negativism. Orice tip de comunicare intre membrii familiei este negativa, sub forma criticismului, reclamatiilor si prin orice alta expresie a nemultumirii. De multe ori, singura modalitate de a atrage atentia este de a crea o criza. O atitudine negativista a membrilor familiei pot cauza intarirea comportamentului adictiv.
  2. Comportament incoerent. In incercarea de a gasi o solutie pentru comportamentul adictiv, membrii familiei deseori incearca sa impuna reguli riguroase si sa anunte pedepse pe care nu le urmeaza, iar alteori devin foarte intelegatori si indulgenti, empatizand cu suferinta persoanei dependente. Acest comportament “dezordonat” este disfunctional, cu impact mai mare asupra copiilor din familie, care nu se pot anticipa raspunsul pozitiv si negativ al parintilor, astfel avand dificultati in a delimita binele de rau.
  3. Negarea. Ca mecanism de protectie, membrii familiei pot nega existenta problemei. De multe ori incearca sa protejeze persoana dependenta prin negarea problemei fata de colegi, vecini, unii prieteni. 
  4. Auto-medicatia. Uneori persoanele apropiate unui dependent recurg la auto-medicatie(antidepresive, somnifere) pentru a putea face fata stresului si anxietatii.

Recuperarea codependentilor inseamna invatarea de a accepta problema si de a se detasa de simptomele adictiei, de a se focusa pe propriile nevoi si pe propria dezvoltare personala. Inseamna invatarea unor comportamente potrivite, care sa aduca un ajutor real persoanei dependente. Inseamna a invata sa detii controlul propriei vieti.

Informatii despre dependente - pentru familii

Pin It on Pinterest

CURS ONLINE

„CUM SA VORBESTI CU COPILUL TAU DESPRE DROGURI”