Art terapia

Art terapia (terapia prin arta) reprezinta un tratament care integreaza tehnicile clasice de psihoterapie in procesul creativ al exprimarii artistice (Asociatia Americana de Art Terapie, 2014). Aceasta modalitate de tratament este un element adjuvant extrem de util in tratamentul adictiilor, fiind eficienta in procesul de reducere a stresului si a anxietatii, de rezolvare a conflictelor, de imbunatatire a stimei de sine si a starii de bine, reprezentand o cale pentru dezvoltare personala si adaptare, pentru dezvoltarea de deprinderi de gestionare a timpului, de formarea de abilitati si aptitudini care permit o functionare personala flexibila si eficienta . Art terapia se bazeaza pe angajamentul terapeutic, creativ intre terapeut si client, centrat pe procesul de creatie ca forma de exprimare emotionala. Adesea, terapeutul ofera proiecte artistice specifice, conform planului de tratament special conceput pentru a veni in intampinarea nevoilor individuale ale pacientului, iar alteori procesul de creatie este liber, spontan. Terapeutul are rolul de a sustine dezvoltarea potentialului clientului de exprimare. 

Rolul terapiei prin arta nu este de a evalua produsul creat din punct de vedere estetic, ci se centreaza pe procesul de creatie, pe experienta crearii ca unealta pentru dezvoltare personala, transformare, explorare a emotiilor. Astfel, clientul poate sedimenta informatiile acumulate in cadrul programului de recuperare.

 

Mai mult, art terapia aduce beneficii in prevenirea recaderilor, prin vizualizarea de catre client a posibililor factori de risc, prin confruntarea posibilelor bariere in calea recuperarii, si in mod special, prin recunoasterea si explorarea emotiilor care reprezinta factori de risc. 

Art-terapia este o modalitate de evadare din haos prin regasirea echilibrului interior, de crestere a participarii active si de angajare in tratament.  

Practicarea art-terapiei reprezinta o experienta placuta, de creste stima de sine a individului, care la nivelul creierului se traduce prin cresterea nivelului de dopamina. Este cunoscut faptul ca persoanele dependente au un deficit in secretia naturala a dopaminei, intrucat creierului ii este dificil sa sintetizeze aceasta substanta in absenta consumului. Un nivel scazut de dopamina este asociat cu stari depresive, scaderea puterii de concentrare, dezechilibre emotionale. Astfel, cu ajutorul beneficiilor art-terapiei, organismul “re-invata” sa sintetizeze dopamina, acest hormon al fericirii.

Un exemplu de sedinta de art-terapie:

 

Pin It on Pinterest

CURS ONLINE

„CUM SA VORBESTI CU COPILUL TAU DESPRE DROGURI”